Beluister hier de podcast over de Elevator Pitch
Intro
We hebben gemerkt dat het vrij lastig kan zijn om jezelf kort maar krachtig te presenteren. De één heeft nu eenmaal een vlottere babbel dan de ander. En de één kan makkelijker op papier in 3 regels samenvatten wat hij of zij doet dan de ander. Ach, verschil moet er zijn. Toch? Omdat dit best lastig kan zijn, gaan wij je helpen middels dit artikel.
Wat is een elevator pitch en wat is het nut hiervan?
Stel: je staat in de lift, in de rij van de supermarkt, in de bus en iemand vraagt aan jou wat je nu eigenlijk doet. Wat zeg je dan? Een heel verhaal vertellen heeft eigenlijk geen nut. Dit leidt vaak naar het afdwalen van de aandacht én het kan verkoperig overkomen. Zie het daarom alsof je in de lift staat en 30 tot 60 seconden de tijd hebt om jouw bedrijf/aanbod te presenteren aan iemand die zo beleefd was om het jou te vragen.
In die kort en bondige elevator pitch presenteer jij jezelf in je bedrijf. Wat is jouw aanbod of welke diensten lever je, voor wie? Een korte krachtige pitch is dan ook belangrijk, zodat je de aandacht van de ander erbij houdt. Niet te vergeten: dat de ander binnen die minuut ook nog eens geïnteresseerd is naar meer informatie, of zelfs direct al beroep gaat doen op jouw aangeboden dienst.
Hoe zet je zo’n pitch dan in elkaar?
De kunst is om in slechts 1 zin te vertellen wie je bent, wat jouw bedrijf is en wat je aanbiedt. Simpel toch?
Nee helaas is het niet zo simpel als dat het lijkt, de realiteit blijkt toch net iets anders.
Daarom staan hier nog enkele tips voor je opgesomd:
- Houd het kort, maar krachtig
- Houd het relevant
- Kies een goede openingszin
- Stel een vraag: ‘wist je dat..?’ ‘ervaar je ook…?’ ‘valt het je op dat…?’
- Deel een ervaring: ‘vroeger toen ik nog geen ondernemer was…’, ‘Wat ik gisteren meemaakte…’, etc.
- Spring in op de media: ‘Zag je in het nieuws dat…?’ ‘Wat vindt je eigenlijk van…’
- Haal een probleem aan, waar jij de oplossing voor hebt
- Toon je enthousiasme
- Wees zeker van je zaak – geloof in jezelf en jouw kunnen, je bent niet voor niets expert in de diensten die jij aanbiedt
- Wees voorbereid – oefen je pitch zorgvuldig en neem de tijd op!
- Daarnaast is het van belang om voor jezelf de volgende vraagstellingen uit te werken:
- Wie ben jij?
- Wat voor werk doe je?
- Wat kun je?
- Wat heb juist jij te bieden (jouw kernkwaliteit, jouw oplossing)
- Waar ben jij naar op zoek?
- Als je deze vragen in kaart hebt gebracht voor jezelf, borduur je door op de volgende vragen:
- Wie ben je
- Welke oplossing kun jij bieden
- Welke voordelen breng je met je mee
- Wat of wie zoek je
- Maak gebruik van de “X Y Z” methode; deze methode is afkomstig van Bart van den Belt (spreker, trainer en businsesscoach).
Dit is wat de “X Y Z” methode betekent:
De ‘X’ staat voor: Ik help/ondersteun/leer – hier staan de werkwoorden van wat jij gaat doen of al doet. Daarna komt de ‘wie’: de ambitieuze ondernemer/coaches en trainers/intuïtieve moeder.
De ‘Y’ staat voor: ‘Wat’ of ‘Waar’. Met wat ga je ze helpen? – hun administratie/agendabeheer/websites bouwen, etc.
De ‘Z’ staat voor: ‘Zodat’ – zodat ze meer tijd over houden voor hun core business, zodat ze sterker in hun schoenen kunnen staan, zodat ze zichtbaarder zijn op het world wide web etc.
Enkele voorbeelden:
Het Virtuele Ondersteuners Platform:
“Dit platform helpt Virtuele Ondersteuners zichtbaarder te zijn op het aangeboden platform, zodat ze gevonden kunnen worden door potentiële opdrachtgevers.”
of:
“Ik leer Virtuele Ondersteuners alle kennis over ondernemen, zodat zij met deze kennis nog meer als de expert gezien kunnen worden.”
De Elevator Yell
Nog een andere tip is om eerst jouw ‘Elevator Yell’ te onderzoeken.
Dit is namelijk jouw pitch in slechts één zin, wat neerkomt op de ‘X Y Z’ methode van Bart van den Belt. Met deze ‘yell’/zin presenteer je jouw bedrijf of dienst zodanig, dat het vrijwel altijd een vervolgvraag uitlokt:
‘Mijn doel is om ondernemers dusdanig te ontzorgen, dat zij gemiddeld 60% meer tijd overhouden om hun prioritaire taken uit te voeren.” Hiermee zeg je wat je doet, maar nog steeds niet hoe, met wie, waar, enzovoorts. Vrijwel zeker komt er een wedervraag op, zoals: ‘Oh wat goed. Hoe doe je dat?” Het antwoord wat je daarop gaat geven, dat is jouw elevator pitch!
Nog enkele tips voor jou op een rij
Als laatste hebben we nog enkele persoonlijke tips voor jullie. Je zult merken dat wij daarmee onszelf onderscheiden van andere soortgelijke aanbieders, namelijk:
- Keep it real
- Sloof je niet teveel uit, blijf bij jezelf, wees realistisch en doe geen beloftes waarmee je mogelijk in de knoei komt
- Less is more
- Probeer voornamelijk te prikkelen door niet alles zomaar prijs te geven. Houd het een beetje mysterieus. Vertel dus net genoeg wat de ander uitlokt om door te vragen. Prikkelen!
- Tip: bereid jezelf wel voor op deze wedervragen, om te voorkomen dat je alsnog met een mond vol tanden komt te staan
Oefen in de groep en met je doelgroep!
Stem je pitch sowieso af op de doelgroep waar je tegen praat. Mocht je bij de kapper zitten, dan heeft het geen zin als je te formeel jouw elevator pitch laat horen.
Je kunt dus wel aan de kapper, of wie dan ook, vragen wat ze van jouw pitch vinden. Is het voldoende, echt en begrijpelijk?
En schroom ook vooral niet om een filmpje van jezelf op te nemen en deze te delen in de groep. We got you!
Laat je zien!
Een elevator pitch op papier is goed. Een pitch doen als je daadwerkelijk met iemand in de lift staat, is ook goed. Maar daag jezelf ook uit om op jouw website, op onze groep en website, op Facebook, en dergelijke, ook een videopitch te plaatsen. Zeker in deze bizarre tijden is dit dé tool om dichterbij jou nieuwe opdrachtgever te komen. Ze zien een gezicht, jouw mimiek en horen jouw woorden.
Dare to Do!